Een diagnose-behandelcombinatie (DBC) is een zorgprestatie, die/welke bestaat uit negen cijfers die meer informatie geven over de inhoud van het totaal aan zorgactiviteiten. De DBC beschrijft de zorg die wordt geleverd door de zorgaanbieders. De zorgaanbieder kan de zorgprestaties declareren bij de zorgverzekeraar, of deze als factuur naar de cliënt sturen.
DBC-zorgproducten worden zowel gebruikt binnen de specialistische ziekenhuiszorg als ook binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De behandelaar of arts bepaalt welke DBC wordt afgegeven. Alle verrichte prestaties die te declareren zijn worden uitgedrukt in DBC-zorgproducten, in totaal bestaan er meer dan 4000.
In de GGZ is een DBC opgebouwd uit:
Op basis van deze opbouw worden behandelprestaties, verblijfsprestaties en/of overige prestaties afgeleid. De tarieven voor verblijfs- en behandelprestaties worden jaarlijks vastgelegd door de NZa.
Eén van de redenen dat er DBC’s zijn is omdat de overheid marktwerking wilt stimuleren in de zorg. De DBC-systematiek helpt hierbij doordat behandelaren en zorgverzekeraars met elkaar kunnen onderhandelen over de prijs en kwaliteit van de zorg en behandelingen. Ook ontstaat er meer transparantie over de kosten van bepaalde behandelingen. Zorgaanbieders kunnen hierop hun processen aanpassen en betaalbare, doelmatige zorg blijven leveren.
Het proces van diagnose-behandelcombinatie (DBC) start met registratie vanaf het moment waarop de patiënt zich meldt bij de zorgaanbieder met zijn of haar zorgvraag. Er wordt dan een zorgtraject geopend. Hierin wordt het zorgproces gevolgd voor één primaire diagnose die kan bestaan uit een initiële DBC.
Nadat de DBC is afgesloten gaat deze door naar de validatie. Tijdens de validatie wordt de diagnose-behandelcombinatie (DBC) gecontroleerd op juistheid.
Als laatste wordt via de afleiding bepaald in welke productgroep de DBC thuishoort. Daarna wordt de DBC als onderdeel van de factuur naar de zorgverzekeraar van de patiënt verzonden.
Strengere regelgeving en contracteisen in de zorgmarkt maken het voor u als zorgaanbieder noodzakelijk om met een EPD te werken dat bij deze eisen aansluit. Met het Cliënten Informatie Systeem (CIS) van de Zorg Service Groep profiteert u van geïntegreerd horizontaal toezicht voor optimale dossiervoering en zekerheid van een juiste DBC-registratie.
Door de eisen uit de zorgverzekeringswet en de zorgcontracten te waarborgen wordt terugbetaling voorkomen. Met CIS wordt u volledig ontzorgt. Zo kunt u zich bezighouden met het belangrijkste: de zorg voor uw cliënten.
Wenst u ook geld en tijd te besparen? Plan een gratis consult om meer te leren over CIS van de Zorg Service Groep.